Sam van der Wouden-Diedericks, studeerde Beeldende Kunst aan een van de prestigieuze Kunstacademies in Zuid-Afrika (University of Technology, Vanderbijlpark) met als hoofdvak Printmaking skills, waaronder Etsen, Zeefdrukken en Litho's. Haar fascinatie gaat uit naar grafische lijnen, etnologie en genealogie, hoe verschillende genen en culturen menselijke gezichten vormen. Dit alles is zichtbaar in haar figuratieve en abstracte werken die gevuld zijn met allegorische symboliek. Het grootste deel van het jaar woont ze nu in Nederland, behalve haar voortdurende reizen terug naar de Afrikaanse bush, bergen en zee.

 

Ze werkte als grafisch ontwerper, ontwikkelde haar illustratieve vaardigheden en haar organisatorische vaardigheden in communicatie en PR (wat leidde tot een bachelor in communicatie aan UNISA) In een later stadium studeerde ze keramische beeldhouwkunst en gaf ze computervaardigheden aan 3e jaar grafische studenten.

 

Sam is een gedisciplineerde en productieve kunstenaar, ze werkt iedere dag, gemotiveerd door een sterke esthetische verkenning. Ze wisselt figuratieve en abstracte werken af, in verschillende media en maten, haar droom is om werken op monumentale schaal te maken.

 

Sam is sinds 2001 ook kunstdocent en yogadocente toen ze naar Nederland emigreerde. Door dit werk staat ze dicht bij mensen met de behoefte om hun artistieke, fysieke, mentale en creatieve behoeften te verkennen, door middel van haar leringen helpt ze hen hun balans te vinden door middel van artistieke en fysieke expressie.

 

"De aanwezigheid van lijn en fractals in mijn werk is een viering van Ritme tussen positieve en negatieve ruimtes die concurreert in een uitdrukking van absolute emotie en ultieme vorm, de balans tussen de lijnen en ruimtes, het opbouwen van vorm in de negatieve ruimte, de energie rond een vorm"

 

Ze beeldhouwt de vorm (positieve ruimte) en tegenvorm (negatieve ruimte) met licht en schaduw met energie en beweging. De snelheid van het oog wordt vastgelegd in de beweging van de lijn die contour en ritme volgt. Het creëren van een visuele speeltuin van lijn en emotie. Een dans op zich!

 

"Tekenen is voor mij het zichtbare resultaat van een veelheid aan beslissingen, gegenereerd door de achtergrond van een grafische en fotografische cultuur." Abstractie maakt het mogelijk om intuïtie in volledige mate het onbewuste geheugen van vorm en vorm van geheugenbewustzijn te reflecteren, bevrijd van figuratieve rationaliteit, de grafische lijn volgt een geïmproviseerde manier, gesmeed in ervaring en cultuur die de kunstenaar diep bewoont.

 

 

ZE NOEMT ZICHZELF EEN ALLEGORISCHE SYMBOLIST waar elk teken, elke regel betekenis heeft afgeleid van een leven lang onderzoek en praktijk.